Skip to content
search
Homes Home Tour: A House With An Open-Plan Living Space And A Vertical Indoor Garden

Home Tour: A House With An Open-Plan Living Space And A Vertical Indoor Garden

Photographs by the husband take pride of place in the living room
Photographs by the husband take pride of place in the living room
By Michele Koh Morolo
July 27, 2020
Through Luxur’s expertise, this house was redesigned to create a new workspace, a dreamy light-filled dining area while making more room for a growing family

Formerly a two-storey terrace house with dim, cloistered interiors, this residence located along Windsor Park Road was given a complete makeover by interior and architectural design firm Luxur. Led by director and co-founder Alan Neo, Luxur has transformed the 3,400sqft dwelling into a bright, efficient and beautiful three-storey house for a family of four.

A view of the living room from the entrance of the house
A view of the living room from the entrance of the house

“There were a lot of technical issues in expanding an existing two-storey structure into a three-storey terrace house to accommodate the growing family comfortably,” shares Neo. “The clients were most concerned about the brightness of the house, so we proposed incorporating a skylight above the dining area. We also suggested an open-plan design on the ground floor to get more natural light inside.” As the couple frequently work from home, the design studio created a new third level as a conducive workspace.

See also: Home Tour: A Glamorous House With An Open-Plan Living And Dining Room

An abstract artwork is the focal point of the kitchen
An abstract artwork is the focal point of the kitchen

Besides needing a private space to work from home, the owners also wanted the communal areas to be conducive to large gatherings as they enjoy entertaining. Neo thus designed the ground level as a large, open-plan space, where the living area transitions seamlessly to the dry kitchen and the dining zone.

In the living space, contemporary luxury is conveyed via a plush leather sectional, built-in cabinetry and TV console, and a backlit feature wall with marble-like veining. A modern island counter with white bar stools and a vibrant painting give the dry kitchen a relaxed and streamlined look that enables it to harmonise with the living and dining areas.

See also: Home Tour: A Green Apartment With A Dream Walk-In Wardrobe

The vertical garden celebrates the tropical theme of this home
The vertical garden celebrates the tropical theme of this home

The owners liked the green walls they had seen in a number of Luxur’s other residential projects, so Neo created a stunning vertical garden in the dining area, where the sunlight streaming in from the skylight keeps the plants well-nourished; the family also enjoys an al fresco-like ambience at mealtimes.

See also: Home Tour: A Colourful Apartment Inspired By Nature

A third storey was added to the home to create a conducive workspace for the couple
A third storey was added to the home to create a conducive workspace for the couple

From the living area, a floating staircase with glass-panelled railings leads up to the second level where the master bedroom and the children’s bedrooms are located. The design of these steps ensures that the living areas maintain their modern aesthetic, while freeing up space beneath the stairs for additional storage.

See also: How To Create A Cinema-Like Experience At Home

The master bedroom features an earthy palette that contributes to its restful ambience
The master bedroom features an earthy palette that contributes to its restful ambience

Adopting a “less is more” approach, the firm combined earthy tones and warm wood to create the home’s modern-resort theme. “We believe that good and simple design goes a long way,” says Neo. Being mindful of the needs of a family with young children, Luxur chose practical and easy-to-clean homogeneous tile flooring for the living, dry kitchen and dining areas.

See also: Home Tour: A Contemporary House Built For Mindful Living And Wellness

Turquoise elements on the custom-made cabinetry and bed create a fun and playful environment for the couple’s young children
Turquoise elements on the custom-made cabinetry and bed create a fun and playful environment for the couple’s young children

Cognisant of the owner’s passion for photography, the designer hung some of his best black-and-white shots as wall art in the living area. Parquet flooring is applied to all bedrooms, while the children’s sleeping spaces are fitted with built-in white and turquoise cabinetry to create a cheerful vibe. The result is a radiant and elegant abode that enables the perfect balance of work and play.

See also: 11 Feature Wall Ideas That Will Instantly Transform Your Rooms

Tags

Homes interior design luxur singapore house furniture

clear
keyboard_arrow_up

In order to provide you with the best possible experience, this website uses cookies. For more information, please refer to our Privacy Policy.

close